Den unga svenska sopranen Christina Nilsson har denna säsong sjungit sin första Elsa i Lohengrin på Opernhaus Dortmund. Detta följs av ytterligare en rolldebut då Christina framträder som Grevinnan i Figaros Bröllop på Kungliga Operan i Stockholm. Senare i vår väntar rollen som Aida på samma scen.

Föregående säsong sjöng Christina sin första Ariadne i Strauss Ariadne på Naxos på Oper Frankfurt, vilket följdes av samma roll på operan i Lausanne i Schweiz. Säsongen 2017-2028 gjorde Christina sin rolldebut som Aida på Kungliga Operan, med stor framgång och fantastiska recensioner. Hon framträdde även på Stockholm Konserthus tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i samband med Riksdagens öppnande och hon sjöng Strauss Vier letzte Lieder på Opéra national de Lorraine in Nancy. Christina var även solist under Stockholms Konserthus Trettondagskonsert

Christina Nilsson har tidigare gästat Opéra de Lyon med rollen som Vakterskan samt som cover för rollen som Chrysothemis i Elektra. Hon har framträtt i rollen som en av Drei Arme Adelige Waisen i Rosenkvavaljeren av Strauss och som Anna i Min bror är Don Juan av W.A.

Mozart/Niklas Brommare på Kungliga Operan, Hon har sjungit The Magician i Son of Heaven av Moto Osada och Geltrude i Enrico di Borgogna, Donizetti på Vadstena Akademien och hon har gjort rollen som Sångerskan i Hos Oss av svenska tonsättaren Thomas Jennefelt. Christina har även medverkat som solist på ett flertal konserter i bl.a. Berwaldhallen, Stockholms Konserthus och Kungliga slottet.

Christina Nilsson vann 2019 Tredje pris i den stora internationella tävlingen Operalia, där hon även belönades med Birgit Nilsson Prize. 2017 utsågs Christina till vinnare av the Renata Tebaldi International Voice Competition. Hon deltog även samma år i finalen av prestigefyllda tävlingen Neue Stimmen. 2016 vann hon både Första pris och Publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition.

Christina Nilsson blev 2015 utsedd till Birgit Nilsson stipendiat. Året innan, 2014, utsågs hon till Jenny Lind-stipendiat vilket bl.a. innefattade en månads turné i USA och Kanada. Christina har även tilldelats stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien 2013, 2014 och 2015, Mats Liljefors stipendiet 2013, Vadstena Akademiens stipendium 2012 och Ystads Allehandas kulturpris 2011.

Christina Nilsson kommer från Ystad och flyttade till Stockholm i samband med att hon började vid Lilla Akademiens musikgymnasium. Därefter följde två års studier vid Vadstena folkhögskola och hon har efter sin Kandidatexamen på Operahögskolan i Stockholm fortsatt studera vid deras Masterutbildning där hon tog sin examen 2017.


.