Joel Lyssarides, som hösten 2018 släppte sitt debutalbum DREAMER, spås av recensenterna att bli ett hett internationellt namn. Den internationella tidskriften Jazzis valde ut skivan som en av månadens 10 bästa europeiska jazzreleaser. Flera tunga media valt ut den som en av Årets bästa plattor.

Under hösten erhöll Joel tre tunga stipendier från STIM, Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium och Björn J:son Lindhstipendiet. DREAMER ligger på Spotify och har på en av låtarna 1 422 000 träffar.

Joel har bl.a. samarbetat med Silvana Imam, Anne Sofie von Otter, Dirty Loops, Benny Andersson, Nils Landgren, Kristin Amparo och Blacknuss.

Intresset för jazz väcktes redan när Joel som fyraåring fick lyssna till Charlie Parkers ”Blue Bird”. – Det var något med just den inspelningen som var så otroligt lätt att ta till sig. Gruppens sväng, Parkers och Miles Davis tydlighet och timing. Musiken gjorde mig glad! berättar Joel 22 år senare.

Joel har fått motta Jan Wallander-priset, vilket innebar att han disponerar en ny Steinway-flygel. Han har prisats av STIM för sina kompositioner, nominerats till Jazzkatten-utmärkelsen Årets nykomling av Sveriges radio P2 samt tagit emot det nyinstiftade Bengt-Säve Söderbergh stipendiet.

I höstas spelade Joel in sitt ljusa och melodiska debutalbum tillsammans med Niklas Fernqvist på kontrabas och Rasmus Svensson Blixt på trummor. Musiken är influerad av flamenco och americana men reflekterar samtidigt Joels romantiska klassiska bakgrund, framförallt från den ryska kompositören Skrjabin och den argentinska kompositören Astor Piazzolla. Det är intensiv och minst sagt krävande musik för det klassiska formatet pianotrio.